Open Monumentendag

 In training & coaching, vergadering

De voormalige Kees Boekeschool, waar ook Prinses Beatrix op school heeft gezeten, opent haar deuren op de Open Monumentendag.

Zaterdag 10 september a.s. tussen 10:00-16:00 uur, ben je van harte welkom. Bij binnenkomst voel je nog het gedachtegoed van Kees Boeke.

“Respect voor een ieders eigen mening

Kees Boeke liet in Bilthoven aan de Werkplaats Kindergemeenschap (WP), waarvoor de architect Frants Röntgen eind jaren twintig een nieuw en bijzonder gebouw had ontworpen, de jeugdigen deelnemen aan het algehele gebeuren op school. Er werden taken en werkzaamheden verricht zoals onderhoud aan het gebouw, van de materialen en de gereedschappen, van het meubilair, van de instrumenten, van de leermiddelen. Er werd schoongemaakt en opgeruimd. Er werd gekookt en afgewassen. Er werd gecontroleerd of taken en werkzaamheden waren uitgevoerd en of afspraken en verplichtingen waren nagekomen. Er werd in de maandelijks gehouden “Bespreking” beslissingen genomen, waarbij niet bij meerderheid- maar bij volledige overeenstemming van stemmen besloten werd. In de maandelijks gehouden “Werkverdeeling” werden de uit te voeren taken en werkzaamheden verdeeld waarbij gekozen kon worden uit: De Centrale Leiding, Schoonmaken en opruimen, De Bespreking, De maaltijd, De Bij (het periodiek op school) en Diversen. De leerlingen werden aangeduid als “werkers”, de leerkrachten als “medewerkers”. Als voorbeeld voor het “gemeenschapsleven” van deze “groote familiekring” stond het leven in “het goede gezin”. (Bron wikipedia)

 

 

De Bilt

Recent Posts

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search