Waarom je beslist elke 20 minuten een korte pauze moet nemen

 In vergadering

Is jouw eerste reactie ook: “Ja, maar ik ga toch niet elke 20 minuten pauzeren! Dat kost me veel te veel tijd!”

Dat dacht ik ook altijd. Gewoon goed doorwerken, en dan misschien na een uur of drie een pauze inlassen. Ik kwam een paar jaar geleden tot inkeer. Onder meer door berichten vanuit het hoofdkantoor van Google. Daar laten ze medewerkers juist vaak pauze nemen. Om hun creativiteit te bevorderen. En wat bleek? Ook de productiviteit steeg. Ik ben het in de praktijk gaan brengen en ik kan je zeggen: het werkt echt.

Hoe komt dat? Nou, pauzeren brengt je focus terug. Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar vaker een korte pauze nemen stelt je juist in staat om meer gefocust te werken. Je wordt creatiever én productiever als je jezelf vaker een pauze gunt. Sla je pauzes over, dan raak je vermoeid. Ook blijft je stressniveau stijgen, want je gaat maar door, wat al even contraproductief werkt.

Wat doe je het beste met je korte pauze?

(1)    Gebruik je pauze om een paar minuten alleen je adem te volgen. Zo onderbreek je de energie van alsmaar door blijven werken en ‘in je hoofd zitten’.

(2)    Loop in je pauze van je werkplek af. Ga op zijn minst naar een andere ruimte. Nog beter is om even naar buiten te gaan. De frisse lucht geeft je hernieuwde energie om er weer tegen aan te kunnen.

(3)    Maak even een praatje met iemand. Je hebt zo afleiding van de taak waar je mee bezig bent. Zeker als je even vastzit in je proces kan dit heel nuttig zijn. Ineens komt er weer een idee in je op, misschien zelfs wel door iets wat je collega je vertelt.

(4)    Ruim alle overbodige documenten en spullen op die je werkplek bevolken. Een opgeruimde werkplek

Ik kan je echt aanraden om het eens uit te proberen. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

Recent Posts

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search